Om Hjarbæk Kro

Den historiske vinkel

I bunden af Hjarbæk Fjord, helt ud til vandet ligger Hjarbæk Kro. Krobygning fungerede som toldsted fra 1847-1867 dengang havnen i Hjarbæk by var Viborgs adgangsvej til vandet. Det var her de store godsmængder til domkirkebyen blev losset, og derefter transporteret ind til byens forretninger. Sådan var det lige til jernbanen kom og gjorde fjordsejladsen overflødigt. Efterfølgende fungerede bygningen som højskole i en kort periode og siden 1867 har her været kro med skiftende ejere gennem tiden. Før 1867 havde kroen til huse i Kongsgaarden.

I 1912 blev kroen udvidet med en pavillon, som i dag stadig er i brug i sommerhalvåret. Det er for i øvrigt Danmarks ældstbevarede kropavillon, der stadig benyttes som kro.

Hjarbæk har rødder helt tilbage til stenaldertiden og selve bynavnet stammer fra ordene Hiord (en flok dyr) og baek (bæk), som senere blev til Hiardbaek for at ende ved det nuværende navn, Hjarbæk.

  • Fantastisk mad og super god betjening. Man kan mærke at der lagt masser af hjerte i mad og betjening.

    Mette Malou
  • Var i dag gæst ved et 42-mand stort selskab på Hjarbæk Kro. På trods af at der var tre andre selskaber, var atmosfæren i huset dejlig rolig og betjeningen venlig, hjælpsom, og altid nærværende. Super lækkert mad og fantastiske blomsterarrangementer. Kroen kan med dens beliggenhed stærkt anbefales.

    Tove Langwadt
  • Lækker mad og god stemning, udsigt over fjorden fra udendørsterrassen, gåtur i lystbådehavnen og dejlig by Hjarbæk.

    Lisa Mortensen

Tilbage til nutiden

I dag er Hjarbæk en lille by med 70 helårshuse og et stærkt udviklende sommerhusområde på begge sider af byen. Hjarbæk Kro ligger meget idyllisk omgivet mod nord og øst af stortformet bakkelandskab, som går helt ud til kysten og afsluttes med bratte klinter. Mod sydvest er et blidere, kuperet landskab, der gradvist glider over i engstrækninger. Hjarbæk Fjord er i sin helhed fredet og udlagt til fuglereservat.

Hjarbæk er ufriseret natur, et dejligt sejlermiljø, hvor sommerens store højdepunkt er verdensmesterskab i sjægtesejlads (sjægtene er de oprindelige fiskefartøjer hjemhørende i Limfjorden), kønne huse og et landskab, der byder til lange, dejlige traveture – og naturligvis Danmarks smukkeste solnedgang!

Hjarbæk Kro har plads til 70 personer i restaurationen, og derudover er der krostuen, en dejlig gårdhave med en flot udsigt over fjorden – og ved siden af en pavillon, hvor der i sommerhalvåret kan dækkes op til 60 personer.

Indendørs er kroen holdt i den gode gammeldags kro-atmosfære, hvor hyggen og den gode smag er i højsædet.

adminOm os